Článok

11.06.2013 23:22

Marek Harčarik bol na prvom cyklistickom ultramaratóne

Podujatie bolo náročné. Do cieľa nedošla vyše tretina štartového poľa. Jedného pretekára zrazilo vlastné auto.

TRSTENÁ. Marekovi Harčarikovi učaroval šport na dvoch kolesách už v mladom veku. Cyklistiku robil hlavne pre radosť a dobrú kondíciu. V máji absolvoval zatiaľ svoje najťažšie preteky na bicykli – ultramaratón v Slovinsku.

Finančne náročné preteky

Tridsaťjedenročný rodák z Trstenej bol v štartovom poli jediný z Oravy. Jeho tím tvorili ešte piati ľudia z Liptovského a Trnavského kraja. „Pozbierali sme sa iba mesiac pred štartom pretekov,“ povedal Marek Harčarik. K dispozícii mala slovenská výprava dve autá od sponzorov. „Bolo veľmi náročné pokryť náklady. Som rád, že sa to podarilo a mohol som štartovať na tomto podujatí.“ Ultramaratón sú dištančné cyklistické preteky, ktoré majú viac ako 1000 km. Štartuje sa spôsobom časovky.

Dvojitá porcia kilometrov

Pre oravského cyklistu to bol prvý ultramaratón. Minulý rok sa zúčastnil nonstop pretekov naprieč Slovenskom. Súťažiaci vtedy prešli na bicykli 584 km. V Slovinsku čakala na Mareka Harčarika dvojitá porcia. Organizátori pripravili trať dlhú 1229 km. Pretekári na bicykloch museli zdolať za dva dni až 14500 výškových metrov. „Príprava bola veľmi náročná,“ povedal jediný Oravčan na pretekoch. „Nabehal som veľa kilometrov a nemohol som nič zanedbať ani cez zimu.“

Neuspokojivé deviate miesto ... (redaktor pozmenil v článku slová a vety, tak ako to je v článku som to neposielal)....nemal som v umysle poškodiť tím...

Na trati preukazoval oravský cyklista výbornú kondíciu, no doplatil na neskúsenosť svojho tímu. Časové straty, ktoré nabral kvôli ich chybám, sa už nedali v žiadnom prípade dobehnúť. „V budúcnosti budem zvažovať, ktorých ľudí si vezmem do svojho tímu,“ povedal Marek Harčarik. Prvý deň bol pre pretekárov najnáročnejší. Veľa kopcov a nastupaných výškových metrov. Slovenská výprava zaplatila nováčikovskú daň a nabrala veľkú časovú stratu.

Druhý deň predviedli výbornú súhru. I keď neustále pršalo, výkon cyklistu z Trstenej mal stúpajúcu tendenciu. Na posledných 530 km mal medzičasy zhodné s vedúcou trojicou. Cieľovú pásku preťal Marek Harčarik ako deviaty najrýchlejší. „Nie som spokojný, mám na lepšie umiestnenie. V cieli som necítil ani únavu.“ Trať zdolal Oravčan za 52 hodín a 53 minút.

Zrazený cyklista

Nie každý mal to šťastie, že do cieľovej roviny došiel. Extrémne preteky nedokončilo z 36 účastníkov vyše jedna tretina. Dôvody boli rôzne - zdravotné, osobné ale aj kuriózne. Jedného pretekára zrazilo vlastné sprievodné vozidlo.

Po absolvovaní zatiaľ naj-dlhšej vzdialenosti na bicykli má Marek Harčarik ďalšiu motiváciu. „V budúcnosti by som chcel ísť na najťažší ultramaratón na svete v USA.“ Cyklisti prejdú 4800 km za dvanásť dní. „Všetko záleží od podpory sponzorov, inak sa to nebude dať zrealizovať.“ Budúci rok by však oravský cyklista  rád využil skúsenosti z týchto pretekoch a opäť absolvoval ultramaratón v Slovinsku. „Už teraz plánujem veci okolo toho.“